SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Göteborgs Fäktklubb
est. 1911

Skolfäktning - ett roligt inslag i idrottsundervisningen
På mittenbilden syns Pehr Henrik Lings fäkt- och gymnastiksal i början av 1800-talet. Till vänster och höger några av GFKs gymnasister och universitetsstudenter.

Fäktning fanns tidigt med som en del av den svenska skolans idrottsundervisning. Faktum är att den person som brukar betraktas som den svenska gymnastikens fader, Pehr Henrik Ling, var just fäktmästare. Många av rörelserna som ingick i den s.k. Linggymnastiken var inspirerade av fäktning och även om modern olympisk fäktning skiljer sig en hel del från hur fäktningen såg ut vid början av 1800-talet finns det många beröringspunkter. 

 
På GFK har vi sedan många år erbjudit grund- och gymnasieskolor olika lektionskoncept i vår fäktsal. Numera kan man välja att komma hit med en klass vid ett enstaka tillfälle eller att komma hit på en lektionsserie på upp till 5 tillfällen. Oavsett vad man som lärare väljer ingår det alltid ett "fäktmoment", d.v.s. att eleverna faktiskt får möta varandra på pisten. Vår lektionsplanering är utformad i samråd med yrkesaktiva idrottslärare på gymnasienivå, detta för att innefatta moment som man som lärare skall kunna använda som en del i sitt bedömningsunderlag av eleverna. 
Väljer man att komma hit på en lektionsserie blir det taktiska inslaget tydligare och eleverna lär sig att utveckla och tillämpa en spelidé i sin fäktning. 
 
För att veta mer om våra lektioner för skolklasser eller för att boka lektioner kan man ringa eller maila till oss på 031-140910 eller info@goteborgsfk.se.  
 
Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen